Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny sernik pomarańczowy na piernikowym spodzie to ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    150 g twardych pierników
    80 g stopionego masła
    Sernik:
    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
    4 duże jajka
    220 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    100 ml śmietany kremówki
    80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    skórka tarta z 1 pomarańczy
    1 budyń (40 g) śmietankowy (bez cukru)
    Dodatkowo:
    80 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietany kremówki
    4 łyżki pestek z granat
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Tortownice wstawić do lodówki.
    Jajka zmiksować krótko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę twarogową przelać na piernikowy spód. Tortownicę umieścić na blaszce z miseczką z wodą lub nalać wody do blaszki aby sięgała do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Sernik piec przez 15 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podanie udekorować polewą z czekolady ze śmietaną roztopionej w kąpieli wodnej, pestkami granatu, skórką pomarańczową oraz posypką.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Aby sernik urósł równo, nie opadł i nie popękał, składniki należy zmiksować krótki, by jak najmniej napowietrzyć masę serową, a sam sernik piec w kąpieli wodnej lub z dodatkiem naczynia z wodą na blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować