sernik na piernikowym spodzie

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pomysł na ciasto powstał gdy nie potrafiliśmy z dziećmi wybrać jakie ciasto uipiec na niedzielę :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    MASA SEROWA
    600 g twarogu (zmielonego lub rozgniecionego widelcem)
    160 g cukru pudru
    4 jajka
    1torebka budyniu waniliowego (bez cukru)
    1 cukier waniliowy

    POLEWA KAKAOWA
    10 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 kopiaste łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Sernik na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto piernikowe
1. CIASTO
    Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Wylepiamy nim tortownice( wyłożoną papierem do pieczenia)łącznie z brzegami.
    Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    MASA SEROWA
    Połączyć twaróg z cukrem,jajkami i pozostałymi składnikami i wylać na wylepioną ciastem tortownicę.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 60 minut.Wyłączyć piekarnik.Zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiami .

    POLEWA
    Rozpuścić masło,dodać cukier puder,kakao i mleko,mieszać do uzyskania jednolitej masy.
    W razie konieczności dodać mleka lub masła.
    Polać polewą wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować