Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami

4.9 (10 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na spodzie ciasteczkowym. Sernik dwukolorowy z czarnym kakao. Sernik z galaretką i czekoladkami, może zastąpić tort.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -180 g. ciasteczek maślanych
    -100 g. masła

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -2 łyżki czarnego kakao
    -2-3 łyżek śmietanki do kakao

    GALARETKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -300 ml. wody
    -200 g. musu brzoskwiniowego

    DEKORACJA:
    -140 g. Pralin z wiśnią w alkoholu
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 1. spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 25 cm. wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczoną. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką. Trochę schłodzić.
  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 2. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Kakao rozmieszać z paroma łyżkami śmietanki na papkę Śmietankę ubić z cukrem pudrem, potem stopniowo dodawanym serem. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Połowę przelać do innego naczynia z kakao i zmiksować. Do tortownicy, lać na przemian : jasną to ciemną masę. Postukać tortownicą, do wyrównania powierzchni i schłodzić, parę godzin w lodówce.
  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 3. galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Dodać mus, wymieszać i schłodzić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu, przemieszać. Wylać na zestalony sernik i ponownie schłodzić.
  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 4. Po schłodzeniu, zdjąć rant i przenieść sernik na paterę.
  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 5. Udekorować pralinkami, albo w/g własnego pomysłu.
  • Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami 6. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować