Sernik na spodzie ciasteczkowym. Sernik dwukolorowy z czarnym kakao. Sernik z galaretką i czekoladkami, może zastąpić tort.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-180 g. ciasteczek maślanych
-100 g. masła
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukru pudru
-30 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
-2 łyżki czarnego kakao
-2-3 łyżek śmietanki do kakao
GALARETKA BRZOSKWINIOWA:
-1 galaretka brzoskwiniowa
-300 ml. wody
-200 g. musu brzoskwiniowego
Sernik na zimno "zebra" z galaretką i pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 25 cm. wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczoną. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką. Trochę schłodzić.
2.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Kakao rozmieszać z paroma łyżkami śmietanki na papkę Śmietankę ubić z cukrem pudrem, potem stopniowo dodawanym serem. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Połowę przelać do innego naczynia z kakao i zmiksować. Do tortownicy, lać na przemian : jasną to ciemną masę. Postukać tortownicą, do wyrównania powierzchni i schłodzić, parę godzin w lodówce.
3.galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Dodać mus, wymieszać i schłodzić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu, przemieszać. Wylać na zestalony sernik i ponownie schłodzić.
4.Po schłodzeniu, zdjąć rant i przenieść sernik na paterę.
5.Udekorować pralinkami, albo w/g własnego pomysłu.
Komentarze