Sernik na spodzie ciasteczkowym. Sernik z różnymi owocami i galaretką. Taki sernik, może zastąpić tort.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,03,2024
SPÓD:
-380 g. ciasteczek maślanych
-150 g. masła
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-400 g. jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-40 g. żelatyny
-ok. 200 ml. wody
OWOCE:
-500 g. (truskawki, maliny, borówka amerykańska,
brzoskwinie z syropu, kiwi, mandarynki)
GALARETKA:
-600 ml. wody
-2 galaretki krystaliczne
POTRZEBNA:
-miseczka fi 18 cm. a wys. 6 cm.
==============
II WERSJA PODOBNEGO SERNIKA
SPÓD: j.w
OWOCE: j.w
MISECZKA: j.w
GALARETKA: j.w
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-510 g. Kajmaku
-40 g. żelatyny
-ok. 200 ml. wody
Sernik na zimno z galaretką i owocami ( ii wersje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 25 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.miseczka- Wcześniej przygotować prostą miseczkę. Zafoliować ją od spodu i boków.
3.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką, jogurtem i cukrem pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód.
4.Zaraz wepchnąć tą miseczkę w środek masy serowej. Tak że masa serowa ma podnieść się na wysokość miseczki. Śpieszyć się, żeby masa była jeszcze rzadka. Miseczkę można czymś obciążyć, żeby nie podniosła się. Sernik schłodzić z 3 godz. w lodówce.
5.owoce- Wcześniej przygotować owoce. Truskawki, umyć, obciąć szypułki i pokroić na grubsze plasterki. Maliny przeglądnąć, ale nie moczyć. Borówkę umyć i osuszyć. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałki. Kiwi, obrać i pokroić na plasterki. Żeby kiwi nie rozpuściły galaretki, to koniecznie je pogotować z 2 min. na patelni z każdej strony. Potem wyjąć i ostudzić. Mandarynki, obrać na cząstki, albo pokroić po obraniu na plastry.
6.Po zestaleniu sernika, wyjąć najpierw miseczkę a potem tą folię. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie a potem ostudzić. Do wgłębienia w serniku, poukładać owoce. Potem zalać zimną galaretką, do wysokości sernika. Sernik, ponownie schłodzić, najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia. Ułożyć sernik, wraz z podkładką na paterę.
8.Sernik przetrzymywać w lodówce.
9.Kroić ciepłym i ostrym nożem.
10.II WERSJA SERNIKA
Wykonanie podobne, lecz owoce z galaretką znajdują się w środku sernika.
11.owoce- Tą miseczkę, zafoliować, ale od środka. Powkładać owoce i zalać galaretką. Schłodzić do zestalenia.
12.spód- Wykonanie jak poprzednio. Galaretkę wraz z owocami, wyjąć z miseczki i ułożyć na spodzie ciasteczkowym.
13.masa- Wykonać jak poprzednią, tylko zamiast jogurtu i cukru, dodać miękki Kajmak. Wylać zaraz do rantu, wpierw między rantem a owocami, potem na górę. Można jeszcze delikatnie postukać, żeby nie było pustych przestrzeni w serniku. Sernik schłodzić, kilka godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc.
14.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i sernik, wraz z podkładką przenieść na paterę. Można udekorować mango i kropelkami czekoladowymi. Przechowywać i kroić, jak poprzedni.
Komentarze