Sernik na zimno poziomkowo- jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrobnić. Masło rozpuścić. Ciastka wymieszać z masłem i wylepić spód formy o wymiarach 26cm. Formę wstawić do lodówki na około 30 min. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem na wolnych obrotach. Następnie masę podzielić na trzy części. Poziomki zmiksować na gładki mus , dodać do jednej częśći masy serowej , dodać 1/3 część żelatyny, wymieszać i przełożyć do tortownicy. Całość wstawić do lodówki aby dobrze stężało. Jagody także zmiksować na gładki mus, dodać drugą część masy serowej, dodać następną porcję 1/3 żelatyny, wymieszać i przełożyć do tortownicy na masę poziomkową. Wstawić do lodówki. Do masy białej dodać pozostałą część żelatyny, wymieszać i przełożyć na masę jagodową. Wstawić do lodówki aby masa stężała . Wierzch sernika udekorować owocami. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i tężejącą wlać do formy. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze