Sezonowy sernik na zimno. Na spodzie, który podbił moje serce, kiedy zrobiła go mama moich przyjaciółek.
Dla 10 osób
Składniki:
Spód:
12-13 sucharków (1/2 opakowania)
300 g kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella
Masa sernikowa:
350 g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
125 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
Jagodowa góra:
1-1,5 szklanki jagód
1,5 op. galaretki o smaku owoce leśne przygotowanej wg. instrukcji na opakowaniu (galaretkę można zrobić wcześniej, będzie stygła w trakcie przygotowywania spodu i masy serowej)
Jagodowy sernik na zimno na serkach homogenizowanych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sucharki łamiemy na kawałki, kruszymy i rozdrabniamy na "bułkę tartą" (choć nie do końca) za pomocą blendera lub tłuczka. Dodajemy do sucharków krem orzechowy w temp. pokojowej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki do powstania ścisłej masy, którą wyłożymy tortownicę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Tortownicę z sucharkowym spodem wkładamy do lodówki. Robimy masę sernikową.
2.Kremówkę ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier puder. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy serek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Wylewamy masę serową na sucharkowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
3.Do wystudzonej galaretki wrzucamy jagody. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze