Sernik bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Sernik z brzoskwiniami i żelką też brzoskwiniową. Sernik udekorowany brzoskwiniami, jako Pszczółki, może zastąpić tort. Ten sernik zrobiłam na urodziny dla dziecka w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-250 g. ciastek OREO
-100 g. masła
OWOCE :
-3 puszki brzoskwiń w syropie
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukru pudru
-40 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
-350 g. brzoskwiń w kostce
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-400 ml. musu z brzoskwiń
-600 ml. syropu z puszek
-200 ml. wody
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-1 galaretka brzoskwiniowa
-folia bąbelkowa
DEKORACJE:
-kilka połówek brzoskwiń
-70 g. białej polewy w pastylkach
-maczek cukrowy na oczka
-70 g. mlecznej czekolady
Sernik na zimno ''brzoskwiniowa pszczółka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i dobrze wymieszać. Na spód rantu 25 cm. ułożyć podkładkę jak na tort. Wsypać ciasteczka i uklepać palcami a potem schłodzić.
2.owoce- Brzoskwinie z puszek odsączyć. Wybrać ładne do dekoracji i osuszyć.(tu 11 szt.). Około połowy pokroić na kostkę, będzie do masy. Resztę zblendować na mus, potrzebny do żelki.
3.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić do zestalenia.
4.żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na stężały sernik.
5.Z czystej folii bąbelkowej wyciąć koło 25 cm. Ułożyć stroną wypukłą na żelce, lekko wciskając. Sernik ponownie schłodzić do zestalenia.
6.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i sernik przenieść na paterę.
7.dekoracje- Wcześniej zrobić potrzebne dekoracje. Białą polewę, rozpuścić nad parą i przelać do rożka papierowego. Na papierze do pieczenia, narysować kształt skrzydełek. Papier odwrócić i nanieść polewę na skrzydełka a potem oczka. Do oczek powkładać czarny maczek cukrowy. Odstawić do zastygnięcia a potem odkleić.
8.pszczółki- Osuszone połówki brzoskwiń, poukładać na desce. Roztopioną czekoladę, przelać do rożka papierowego i namalować paski na brzoskwiniach.
9.Powpychać skrzydełka a oczka przykleić.
10.Pszczółki poprzenosić na sernik. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Komentarze