Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka''

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Sernik z brzoskwiniami i żelką też brzoskwiniową. Sernik udekorowany brzoskwiniami, jako Pszczółki, może zastąpić tort. Ten sernik zrobiłam na urodziny dla dziecka w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -250 g. ciastek OREO
    -100 g. masła

    OWOCE :
    -3 puszki brzoskwiń w syropie

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. cukru pudru
    -40 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody
    -350 g. brzoskwiń w kostce

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -400 ml. musu z brzoskwiń
    -600 ml. syropu z puszek
    -200 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -folia bąbelkowa

    DEKORACJE:
    -kilka połówek brzoskwiń
    -70 g. białej polewy w pastylkach
    -maczek cukrowy na oczka
    -70 g. mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno ''brzoskwiniowa pszczółka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 1. spód- Ciasteczka rozdrobnić blenderem na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i dobrze wymieszać. Na spód rantu 25 cm. ułożyć podkładkę jak na tort. Wsypać ciasteczka i uklepać palcami a potem schłodzić.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 2. owoce- Brzoskwinie z puszek odsączyć. Wybrać ładne do dekoracji i osuszyć.(tu 11 szt.). Około połowy pokroić na kostkę, będzie do masy. Resztę zblendować na mus, potrzebny do żelki.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 3. masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić do zestalenia.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 4. żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na stężały sernik.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 5. Z czystej folii bąbelkowej wyciąć koło 25 cm. Ułożyć stroną wypukłą na żelce, lekko wciskając. Sernik ponownie schłodzić do zestalenia.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 6. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i sernik przenieść na paterę.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 7. dekoracje- Wcześniej zrobić potrzebne dekoracje. Białą polewę, rozpuścić nad parą i przelać do rożka papierowego. Na papierze do pieczenia, narysować kształt skrzydełek. Papier odwrócić i nanieść polewę na skrzydełka a potem oczka. Do oczek powkładać czarny maczek cukrowy. Odstawić do zastygnięcia a potem odkleić.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 8. pszczółki- Osuszone połówki brzoskwiń, poukładać na desce. Roztopioną czekoladę, przelać do rożka papierowego i namalować paski na brzoskwiniach.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 9. Powpychać skrzydełka a oczka przykleić.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 10. Pszczółki poprzenosić na sernik. Sernik przetrzymywać w lodówce.
  • Sernik na zimno ''Brzoskwiniowa Pszczółka'' 11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować