Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo pyszny sernik, niezwykle mięciutki ze spodem z herbatników. Na wierzchu znajduje się masa z soku owocowego. Zapraszam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy
    olejek pomarańczowy według uznania
    15 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    1 szklanka rodzynek

    Masa z soku:
    1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' )
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Dodatkowo:
    około 10 dag herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według uznania i smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.
  • 4. Lekko przestudzoną masę z soku wykładamy równomiernie na sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie zimny sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.
  • 5. Po tym czasie sernik jest gotowy do podania. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Można użyć sera białego, ale należy zmielić go co najmniej 3 razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować