Pyszny, świąteczny sernik z mielonymi migdałami w środku i płatkami na wierzchu :) Delikatny, puszysty, z naturalnym aromatem migdałowym. Bogaty, w sam raz na wyjątkowe Święta.
1 godz. 50 min
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka)
100 g mielonych migdałów
1 białko (pozostałe z ciasta)
4 jajka
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
1 i 1/2 łyżki oleju
Sernik migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.
2.Masa serowa:
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, cukier, budyń, mielone migdały i 4 żółtka, zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 70 minut. Ostudzić.
3.Polewa:
Czekoladę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze