Klasyczny sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
60g masła extra
Masa serowa:
1 kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
5 jajek
9 ml olejku migdałowego
80ml likieru Amaretto
4 łyżki budyniu śmietankowego
120g płatków migdałowych
Mocno migdałowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2.Masa serowa:
Ser rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane i miksować aby składniki się połączyły. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy, likier, budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3.Na wcześniej przygotowany i schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
4.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
5.Wystudzony sernik polać polewą czekoladową, udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze