Mocno migdałowy sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    200g pełnoziarnistych herbatników
    60g masła extra

    Masa serowa:
    1 kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
    5 jajek
    9 ml olejku migdałowego
    80ml likieru Amaretto
    4 łyżki budyniu śmietankowego
    120g płatków migdałowych

    Polewa:
    150g białej czekolady
    2 łyżki masła
    5 łyżek śmietany 30%
    30g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Mocno migdałowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mocno migdałowy sernik 1. Spód:
    Herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Mocno migdałowy sernik 2. Masa serowa:
    Ser rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane i miksować aby składniki się połączyły. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy, likier, budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 3. Na wcześniej przygotowany i schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
  • 4. Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • Mocno migdałowy sernik 5. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową, udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować