Tym razem sernik w lekkiej i jogurtowej odsłonie z delikatną dekoracją.
Warto upiec go nie tylko od święta !
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
* MASA *
800 g sera białego tłustego
( zmielonego 2 razy )
700g jogurtu Greckiego
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
230g cukru (200g do utarcia z żółtkami i 30g do usztywnienia piany z białek)
2 budynie śmietankowe bez cukru
szczypta soli
Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji
* SPÓD *
18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
4 żółtka
14 łyżek mleka
50 g ciemnego kakao
Lekki sernik migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Składniki zagniatamy ( masa ma przypominać w strukturze kruszonkę), Wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę.
2.Masa:
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem , w drugiej ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę ( pod koniec dodajemy 30 g cukru ). Zmielony ser miksujemy z jogurtem i budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów/ wiórkami czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 30-35 min ( należy sprawdzać , bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika).
Porady
Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku !
Komentarze