Lekki sernik migdałowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tym razem sernik w lekkiej i jogurtowej odsłonie z delikatną dekoracją.
Warto upiec go nie tylko od święta !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * MASA *
    800 g sera białego tłustego 
    ( zmielonego 2 razy )
    700g jogurtu Greckiego
    8 jajek
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    230g cukru (200g do utarcia z żółtkami i 30g do usztywnienia piany z białek)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    szczypta soli
    Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji

    * SPÓD *
    18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
    4 żółtka
    14 łyżek mleka
    50 g ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Lekki sernik migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Składniki zagniatamy ( masa ma przypominać w strukturze kruszonkę), Wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę.
  • 2. Masa:
    Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem , w drugiej ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę ( pod koniec dodajemy 30 g cukru ). Zmielony ser miksujemy z jogurtem i budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów/ wiórkami czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 30-35 min ( należy sprawdzać , bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika).

Porady

Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować