Biszkopt migdałowy

4.44 (197 ocen)

Puszysty, lekki biszkopt migdałowy, torty z nim są bajeczne! Polecam!

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. cukru
    100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych)
    130 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.44 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Jajko

Biszkopt migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy około 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Da się przekroić nawet na 4 blaty :D Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować