Sernik migdałowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik o rewelacyjnym smaku i zapachu. Bardzo smaczny i elegancki. Idealny na każdą okazję. Będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    • 100 g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
    • ok. 45-50 g masła w temperaturze pokojowej,
    • 20 g zmielonych migdałów,
    masa serowa:
    • 500 g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    • 100 g zmiksowanych migdałów,
    • 3 jajka,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
    • ok.100g cukru,
    • 70 g masła,
    • 2-3 krople naturalnego aromatu migdałowego ,
    • 1-2 łyżeczki amaretto (opcjonalnie),
    polewa:
    • 50 g białej czekolady,
    • 10 g masła,
    • 1 łyżeczka amarettto (opcjonalnie),
    oraz:
    • płatki migdałowe,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 10 min, następnie obieramy ze skórki.
    spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem oraz migdałami i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Migdały studzimy i miksujemy. Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, budyń, aromat, ser i migdały. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    polewa:
    Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Gotową wykładamy na sernik i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy aby polewa zastygła. Smacznego!

Porady

Do sernika zawsze używam twarogu, a nie sera homogenizowanego. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować