Sernik marcepanowo malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik z własnoręcznie przygotowanym marcepanem, sosem malinowym i jajkami marcepanowymi. Jest pyszny i rozpływa się w ustach. Delikatny, kremowy z nutą kwasowości malin.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    170 g ciastek kakaowych

    60 g masła



    marcepan:

    250 g migdałów

    3/4 szklanki cukier kryształ

    1 łyżka miodu

    150 g cukru pudru

    1 łyżeczka olejku migdałowego

    1/3 szklanki wody



    masa serowa:

    900 g sera twarogowego

    masa marcepanowa

    1 budyń do ciast i kremów

    4 jajka

    1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %

    1 łyżka cukru pudru



    sos malinowy:

    250 g malin mrożonych

    3 łyżki cukru

    1 łyżka soku z cytryny



    jajka czekoladowe:

    1/5 masy marcepanowej

    1/3 tabliczki czekolady

    1 łyżka masła

    1/3 szklanki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik marcepanowo malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan:

    Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną piątą zostawiam do zrobienia jajek, resztę dodam do sera.



    Ser i marcepan mielę dwa razy maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję śmietanę kremówkę, puder i mieszam mikserem. Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej nie miksuję za długo dosłownie 2-3 minuty żeby sera nie napowietrzyć. Na końcu dodaję budyń i mieszam.



    Sos malinowy:

    Maliny, cukier i sok z cytryny przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu. Przecedzam przez sito, i wlewam ponownie sos do garnka i redukuję aż będzie gęsty. Sos jak przestygnie jeszcze trochę zgęstnieje.



    Spód:

    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione gorące masło i zagniatam palcami. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam całą papierem do pieczenia, spód i boki.Spód z ciastek wygniatam w formie i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika góra dól na 160 stopni. Jak przestygnie wylewam masę serową. Na masie serowej wykładam łyżeczką sos malinowy w kilku miejscach i wykałaczką robię esy floresy. Formę owijam od spodu folią aluminiową dokładnie. Na blaszkę od piekarnika wylewam czajnik wrzącej wody, wkładam do wody sernik i piekę w kąpieli wodnej. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 termoobieg na 20 minut i zmieszam na temp 120 stopni na godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam go w nagrzanym jeszcze godzinę i uchylam drzwiczki. Jak przestygnie wkładam do lodówki na noc.



    Jajka:

    Czekoladę, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej w miseczce. Z jednej piątej marcepanu formuję jajka, nakłuwam je na wykałaczki i zanurzam w czekoladzie płynnej. Jajka żeby się nie skleiły wbiłam je w pomarańczo i wstawiłam do lodówki. Jajka układam na serniku, dekoruję miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Marcepan Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować