Malinowy sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jesienny sernik ,maliny przepysznie smakują w serniku ,a dodatek polewy czekoladowej nadaje eleganckie wykończenie .

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    3 szklanki mąki
    200 g miękkiego masła
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 żółtka


    MASA SEROWA :

    1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
    250 gram serka mascarpone
    3 duże jajka
    1 szklanka drobnego cukru
    1 budyń waniliowy lub mąka pszenna 3 łyżki

    POLEWA CZEKOLADOWA :

    80 gram czekolady gorzkiej
    80 ml. śmietanki kremówki

    ORAZ :

    maliny świeże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Malinowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy o śr.24 cm. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. MASA SEROWA :
    Składniki masy serowej umieszczamy w dużej misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA :
    W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, jak zacznie wrzeć podajemy kostki czekolady ,mieszamy .
  • 4. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut .Temperatura pieczenia 160 stopni.
  • 5. Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
  • 6. Schłodzony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Nabiał Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować