To sernik o niebiańskim smaku – delikatny i kremowy, nie za słodki, z pyszną śmietankową polewą. Udekorowany świeżymi malinami będzie się pięknie prezentował. Najlepiej smakuje dnia następnego, mocno schłodzony.
Składniki:
• SPÓD:
• 180g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
• 80g masła,
• MASA SEROWA:
• 300g malin,
• 750g sera na sernik (trzykrotnie mielonego),
• 1 szklanka cukru,
• 1 duży cukier waniliowy,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 4 jajka,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• POLEWA ŚMIETANKOWA:
• 250 g śmietany 18%,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• DODATKOWO:
• Maliny do dekoracji ciasta
Sernik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy i kruszymy na pył. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Ciastka łączymy z gorącym masłem i dokładnie mieszamy. Przekładamy je do tortownicy o śr. 22cm i wyrównujemy. Tortownicę wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.MASA SEROWA: Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw maliny przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy gęsty malinowy mus.
3.Do miski wkładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
4.Nie miksujemy zbyt długo, bo sernik opadnie podczas pieczenia. Masę przelewamy na spód i pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni.
5.Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pieczemy kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzamy go w lodówce przez noc.
6.Sernik dekorujemy malinami, można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze