Sernik krakowski

  • wyświetlono: 908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, klasyczny sernik.

Paula25
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Kruche ciasto:
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
180g margaryny
1 jajko
2 żółtka

Masa serowa:
1,25kg twarogu (półtłustego)
250g margaryny
1 i 1/2 szkl cukru pudru
8 żółtek i 7 białek
2łyżki cukru kryształu
1 budyń waniliowy
bakalie -rodzynki, skórka pomarańczy kandyzowana

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik krakowski

  • 1. Ciasto kruche:
    Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, margarynę, jajka i wyrobić ciasto. Uformować ciasto podzielić na dwie części (jedna większa) i włożyć do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszce, podziurkować widelcem. Włożyć do piekarnika na 20min w temp 160stopni. Wystudzić.
  • 2. Ser z margaryną zmielić dwukrotnie. Żółtka ubić mikserem z cukrem. Dodać budyń, a następnie zmielony ser, na końcu bakalie. Białka ubić, dodać cukier, połączyć delikatnie z masą serową. Wyłożyć na kruchy spód.
  • 3. Z reszty ciasta uformować wałeczki i układać na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec w temp 160 stopni 1,5h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastotwarógmasa serowasernikbakalieciasto kruchekruchy spódciasto z seremsernik na kruchym spodzieSernik wielkanocnyciasto z masą serowąSernik Krakowski

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: katarzynka455

Sernik

Szybki i prosty w wykonaniu sernik.

Piernik krakowski-ciasto miodowe

Dodane przez: bienpyt

Krakowski piernik korzenny-ciasto miodowe

Przepis przypomina smak ciast miodowych...

Sernik

Dodane przez: Gospodyni

Sernik

Sernik jest wilgotny, puszysty,...

Sernik

Dodane przez: Krystyna32

Sernik

Delikatny, kremowy i pyszny sernik.

image-1adf8g3

Dodane przez: Magster

Sernik

Przepis na ten sernik mam od mamy....

sernik

Dodane przez: aniulek123

Sernik

Pyszny sernik z rodzynkami polany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE