Sernik krakowski

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, klasyczny sernik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    350g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru
    180g margaryny
    1 jajko
    2 żółtka

    Masa serowa:
    1,25kg twarogu (półtłustego)
    250g margaryny
    1 i 1/2 szkl cukru pudru
    8 żółtek i 7 białek
    2łyżki cukru kryształu
    1 budyń waniliowy
    bakalie -rodzynki, skórka pomarańczy kandyzowana
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, margarynę, jajka i wyrobić ciasto. Uformować ciasto podzielić na dwie części (jedna większa) i włożyć do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszce, podziurkować widelcem. Włożyć do piekarnika na 20min w temp 160stopni. Wystudzić.
  • 2. Ser z margaryną zmielić dwukrotnie. Żółtka ubić mikserem z cukrem. Dodać budyń, a następnie zmielony ser, na końcu bakalie. Białka ubić, dodać cukier, połączyć delikatnie z masą serową. Wyłożyć na kruchy spód.
  • 3. Z reszty ciasta uformować wałeczki i układać na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec w temp 160 stopni 1,5h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa serowa Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować