Sernik krakowski

  • wyświetlono: 3864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Nie jest to sernik mazisty i lekki. Wręcz odwrotnie- jest ciężki, zwarty, troszkę nawet sypki. Dokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z twarogu z kostki, a nie z wiaderka, dzięki czemu ma naturalny kwaskowaty posmak. W masie serowej znajdujemy oczywiście rodzynki, a sam sernik pieczemy z charakterystyczną kratką na wierzchu, którą po ostudzeniu oblewamy lukrem. Sernik dla tradycjonalistów, zdecydowanie! ;).

akrobatka22
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
180 g zimnego masła
3 żółtka
330 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru pudru
1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1200 g twarogu półtłustego z kostki (nie z wiaderka!)
150 g miękkiego masła
1 i 1/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek rozmiar L
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków

Lukier:
1 szkl cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik krakowski

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, 2/3 wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (sernik w blaszce o tych wymiarach wychodzi bardzo wysoki. Spokojnie można upiec go również w nieco większej blaszce, np. 25x35 cm). Dobrze podociskać w dno formy i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto (1/3) owinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem do pokrycia, przykryć talerzykiem i odstawić na minimum 15 minut do namoczenia. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać zmielony twaróg, wlać mleko, aromat, wsypać mąkę i namoczone rodzynki. Całość krótko zmiksować.
  • 3. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać szpatułką. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ostrym nożem pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je na ukos na masie serowej tworząc kratkę. Sernik piec w 170 st.C przez ok. 55-60 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 10 minut do przestudzenia. Następnie blaszkę z ciastem wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
  • 4. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do powstania niezbyt gęstego lukru. Oblać nim sernik, rozprowadzając go po całej powierzchni kratki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikrodzynkiprzepis_miesiąca1000krakowski

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: Gospodyni

Sernik

Sernik jest wilgotny, puszysty,...

sernik

Dodane przez: katarzynka455

Sernik

Szybki i prosty w wykonaniu sernik.

image-1adf8g3

Dodane przez: Magster

Sernik

Przepis na ten sernik mam od mamy....

sernik

Dodane przez: aniulek123

Sernik

Pyszny sernik z rodzynkami polany...

Sernik

Dodane przez: sabina353

Sernik

Szybki i prosty sernik, a smakuje...

Sernik

Dodane przez: martini95

Sernik

Prosty przespis na sernik, idealny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE