Sernik krakowski

4.96 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie jest to sernik mazisty i lekki. Wręcz odwrotnie- jest ciężki, zwarty, troszkę nawet sypki. Dokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z twarogu z kostki, a nie z wiaderka, dzięki czemu ma naturalny kwaskowaty posmak. W masie serowej znajdujemy oczywiście rodzynki, a sam sernik pieczemy z charakterystyczną kratką na wierzchu, którą po ostudzeniu oblewamy lukrem. Sernik dla tradycjonalistów, zdecydowanie! ;).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    180 g zimnego masła
    3 żółtka
    330 g mąki pszennej tortowej
    80 g cukru pudru
    1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%

    Masa serowa:
    1200 g twarogu półtłustego z kostki (nie z wiaderka!)
    150 g miękkiego masła
    1 i 1/4 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 jajek rozmiar L
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    50 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g rodzynków

    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.96 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, 2/3 wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (sernik w blaszce o tych wymiarach wychodzi bardzo wysoki. Spokojnie można upiec go również w nieco większej blaszce, np. 25x35 cm). Dobrze podociskać w dno formy i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto (1/3) owinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem do pokrycia, przykryć talerzykiem i odstawić na minimum 15 minut do namoczenia. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać zmielony twaróg, wlać mleko, aromat, wsypać mąkę i namoczone rodzynki. Całość krótko zmiksować.
  • 3. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać szpatułką. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ostrym nożem pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je na ukos na masie serowej tworząc kratkę. Sernik piec w 170 st.C przez ok. 55-60 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 10 minut do przestudzenia. Następnie blaszkę z ciastem wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
  • 4. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do powstania niezbyt gęstego lukru. Oblać nim sernik, rozprowadzając go po całej powierzchni kratki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować