sernik krakowski

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik - poezja, przepis mojej Babci, po prostu skosztujcie,

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    250 gramów mąki pszennej
    125 gramów zimnego masła ewentualnie margaryny
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 jajo
    2 szczypty proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa serowa:
    1 kg sera półtłustego
    100 gramów stopionego i schłodzonego masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    8 jaj
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 garści rodzynek + 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obsypania
    szczypta soli do piany z białek

    dodatkowo:
    1 żółtko
    cukier puder (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy nożem na drobne kawałki, dodajemy jajo, zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: 2/3 i 1/3 (u mnie ta mniejsza część była nieco większa). Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  • xxx 2. Pozostałą częścią ciasta wykładamy natłuszczoną blaszkę o wymiarach 25x30 cm, nakłuwamy w wielu miejscach.
  • xxx 3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 10 - 12 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Następnie wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.


    Teraz zabieramy się za masę serową.
    Rodzynki przelewamy krótko wrzątkiem, dokładnie odsączamy, następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy.
  • xxx 4. Potem wsypujemy rodzynki (bez nadmiaru mąki) i znów delikatnie mieszamy łyżką.
  • xxx 5. Twaróg mielimy raz, ale na najmniejszych oczkach, dodajemy do niego cukry, przestudzony tłuszcz, ucieramy do połączenia składników. Następnie wbijamy 4 całe jaja i 4 żółtka, znów ucieramy, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
  • xxx 6. Masę serową wykładamy na przestudzony kruchy spód.

    Teraz bierzemy się za paseczki.
    Mocno schłodzone ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Pierwszą wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 0,5 cm i wycinamy paseczki (użyłam radełka).
  • xxx 7. Paseczki bardzo delikatnie(!) układamy na krzyż na cieście.
    Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta i utworzenia "kratki".
  • xxx 8. Pozostałe żółtko lekko rozmącamy. Małym pędzelkiem smarujemy wierzch paseczków.
  • sernik krakowski 9. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Schładzamy przy uchylonych drzwiczkach.

    Przed podaniem posypujemy ewentualnie cukrem pudrem.

Porady

Do tego sernika nie polecam sera w wiaderku, najlepiej sprawdzi się najzwyklejszy w kostkach lub na wagę. Ja nie smarowałam żółtkiem całego wierzchu ciasta, gdyż uważam, że wtedy powierzchnia zanadto się rumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować