Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezonowy sernik pie żony zaskakuje podniebienie i samych gości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1000 g twarogu półtłustegostego, dwukrotnie zmielonego
    210 g cukru
    4 jaja L
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka soku z cytryny
    250 g jagód świeżych lub mrożonych
    100 g białej czekolady
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżeczki oleju rzepakowego

    150 g mąki pszennej razowej
    100 g masła zimnego
    50 g cukru pudru
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Zimne masło posiekać nożem lub zmiksować hakami z cukrem pudrem i mąką. Tortownicę wysmarowaną masłem oprószyć mąką. Dno wyłożyć ciastem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, wystudzić, a temperaturę zmniejszyć do 150 stopni. Jagody lub borówki amerykańskie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
    Wszystkie składniki masy na sernik umieścić w misie krótko zmiksować, by nie napowietrzać masy. Sernik wtedy będzie po upieczeniu równy jak stół. Wylać masę na wystudzony spód i piec 75 minut góra-dół. Wystudzić a następnie schłodzić najlepiej 12 h w lodowce. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej lub na niskiej mocy mikrofalówki. Wylać na upieczony sernik. Podawać z niesłodzoną bita śmietana i świętymi borówkami.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rixmrizone maliny powinny również nabrać temperatury pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Cytryna Jagody Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować