Sezonowy sernik pie żony zaskakuje podniebienie i samych gości.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1000 g twarogu półtłustegostego, dwukrotnie zmielonego
210 g cukru
4 jaja L
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód świeżych lub mrożonych
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego
150 g mąki pszennej razowej
100 g masła zimnego
50 g cukru pudru
Szczypta soli
Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Zimne masło posiekać nożem lub zmiksować hakami z cukrem pudrem i mąką. Tortownicę wysmarowaną masłem oprószyć mąką. Dno wyłożyć ciastem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, wystudzić, a temperaturę zmniejszyć do 150 stopni. Jagody lub borówki amerykańskie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
Wszystkie składniki masy na sernik umieścić w misie krótko zmiksować, by nie napowietrzać masy. Sernik wtedy będzie po upieczeniu równy jak stół. Wylać masę na wystudzony spód i piec 75 minut góra-dół. Wystudzić a następnie schłodzić najlepiej 12 h w lodowce. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej lub na niskiej mocy mikrofalówki. Wylać na upieczony sernik. Podawać z niesłodzoną bita śmietana i świętymi borówkami.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rixmrizone maliny powinny również nabrać temperatury pokojowej.
Komentarze