Dietetyczne ciasto polecam każdemu. Z dodatkiem niej śmietany, niesłodzonej zmienia się w elegancki deser.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
500 g maki pszennej typ 450
Szczypta soli
2 jajka
80 g roztopionego masła
80 g cukru kryształu
250 ml ciepłego mleka
45 g drożdży świeżych
600 g moreli
Kruszonka:
100 g masła miękkiego
100 g cukru
180 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej
Do dekoracji cukier puder
Letnia drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka ubić w naczyniu z cukrem. Dodać masę jakeczną do miski z mąką, wlać masło. Drożdże rozprowadzić w mleku i również dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać ręką do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ścierką.
Morele pokroić w paski.
Masło z cukrem połączyć i dodać oba rodzaje mąki. Wyrobić na kruszonkę.
Piekarnik nagrać do 180 st. góra-dół.
Poczekać aż ciasto podwoi objętość (30 minut).
Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować do wielkości blaszki (36x36 cm). Na ciasto wyłożyć owoce i posypać obficie kruszonką. Piec 40-44 minut.
Po wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem, ubić śmietankę kremówkę bez dodatku cukru.
Komentarze