Letnia drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dietetyczne ciasto polecam każdemu. Z dodatkiem niej śmietany, niesłodzonej zmienia się w elegancki deser.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g maki pszennej typ 450
    Szczypta soli
    2 jajka
    80 g roztopionego masła
    80 g cukru kryształu
    250 ml ciepłego mleka
    45 g drożdży świeżych
    600 g moreli
    Kruszonka:
    100 g masła miękkiego
    100 g cukru
    180 g maki pszennej
    20 g maki ziemniaczanej
    Do dekoracji cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Letnia drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka ubić w naczyniu z cukrem. Dodać masę jakeczną do miski z mąką, wlać masło. Drożdże rozprowadzić w mleku i również dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać ręką do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
    Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ścierką.
    Morele pokroić w paski.
    Masło z cukrem połączyć i dodać oba rodzaje mąki. Wyrobić na kruszonkę.
    Piekarnik nagrać do 180 st. góra-dół.
    Poczekać aż ciasto podwoi objętość (30 minut).
    Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować do wielkości blaszki (36x36 cm). Na ciasto wyłożyć owoce i posypać obficie kruszonką. Piec 40-44 minut.
    Po wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem, ubić śmietankę kremówkę bez dodatku cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować