Jagodowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania z rodziną przy małej czarnej. Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o każdej porze roku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jaja
    75g cukru
    80g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy

    Masa serowo-jagodowa:
    250g jagody leśnej ze słoika
    940g twarogu półtłustego
    10 łyżek cukru pudru
    5 łyżek żelatyny
    3/4 szklanki mleka

    Masa waniliowa:
    400g serek waniliowy homogenizowany
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki mleka

    Poncz:
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    1/3 szklanka wrzątku

    Dekoracja:
    40g czekolady
    świeże maliny, borówki amerykańskie
    listki mięty, kwiaty
    bezy, wafel do lodów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poncz:
    Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18 minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem.
  • 3. Masa serowo-jagodowa:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć do tortownicy na biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 4. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • 5. Dekoracja:
    Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą, udekorować waflem, świeżymi owocami, listkami mięty i kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować