1.Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić. Przed wyłożeniem na ciasto dodać jagody i wymieszać.
2.Beza: białka ubić na sztywno i następnie stopniowo miksując dodawać cukier. Odstawić.
3.Ciasto: margarynę utrzeć z cukrami na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia o wym. 25x36cm, wyłożyć po pół porcji ciasta a na nie po pół bezy. Jedno ciasto z bezą posypujemy migdałami. Pieczemy oba placki ok. 20-25 minut w 180°C. Studzimy.
4.Masa: żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę.
5.Przełożenie: ciasto bez migdałów – pół masy śmietanowej – galaretka – pół masy śmietanowej – ciasto z migdałami. Chłodzimy.
Komentarze