JAGODOWY RAJ

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne jagodowe ciasto ze śmietaną i płatkami migdałowymi. Rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - 150g margaryny
    - 1szkl cukru
    - 2 łyżki cukru waniliowego
    - 6 żółtek
    - 1,5szkl mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    BEZA:
    - 6 białek
    - 1szkl cukru
    - 75g płatków migdałowych.
    MASA:
    - 750ml śmietany 30%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki żelatyny.
    GALARETKA:
    - 2 galaretki jagodowe
    - 300g mrożonych jagód.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Jagodowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić. Przed wyłożeniem na ciasto dodać jagody i wymieszać.
  • 2. Beza: białka ubić na sztywno i następnie stopniowo miksując dodawać cukier. Odstawić.
  • 3. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrami na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia o wym. 25x36cm, wyłożyć po pół porcji ciasta a na nie po pół bezy. Jedno ciasto z bezą posypujemy migdałami. Pieczemy oba placki ok. 20-25 minut w 180°C. Studzimy.
  • 4. Masa: żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę.
  • 5. Przełożenie: ciasto bez migdałów – pół masy śmietanowej – galaretka – pół masy śmietanowej – ciasto z migdałami. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Płatki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować