Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fioletowy-odlotowy! Kremowy, bardzo owocowy sernik powstały z inspiracji książką "Dom w Italii", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kruche ciasteczka: 150 gramów
    - masło: 75 gramów
    - twaróg na sernik: 750 gramów
    - ekstrat waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier: 200 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - jagody: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób spód: tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż folią aluminiową (bardzo dokładnie, możesz obłożyć kilkoma warstwami - tak, że jeśli masz tortownicę z odpinanymi bokami jak ja, żeby masa nie przeciekała podczas pieczenia przez szczeliny).
  • 2. Ciastka wymieszaj z masłem, wgnieć w spód tortownicy, schłódź przez 20 minut.
  • 3. Zrób masę serową: wszystkie składniki masy serowej zmiksuj razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę wylej na schłodzony wcześniej spód.
  • 4. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 55-65 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
  • 5. Po upieczeniu schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowuj również w lodówce.
  • 6. Sernik zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Ludzie na walizkach" Szymona Hołowni. Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować