Sałatka z selera pieczonego i jabłka z prażonymi orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaskakujące wydanie tradycyjnego selera z owocowym posmakiem jabłka.

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 korzeń selera (1-1,2 kg)
    2 jabłka
    200 g jogurt greckiego
    100 g orzechów włoskich
    Sól
    Pieprz
    Natka pietruszki suszonej lub świeżej
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z selera pieczonego i jabłka z prażonymi orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler umyć, osuszyć, owinąć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 st. na środkowy poziom na 2 h.
    Po tym czasie seler odwinąć, przestudzić, obrać ze skory. Pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Jabłka obrać ze skory, pokroić w kostkę. Całość skropić sokiem z cytryny. Dodać sól, pieprz oraz jogurt. Całość wymieszać. Połówki orzechów ułożyć na pergaminie, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. i prażyć 10 minut. Dodać do sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować