serniczki / racuszki serowe z patelni

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeśli macie ochotę na sernik a nie macie czasu na pieczenie lub w domu nie ma wystarczającej ilości składników na całą blaszkę ciasta to polecam na zaspokojenie "pypcia" te mini serniczki z patelni, lub jak kto woli serowe racuchy

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g sera białego
    50 g kaszy manny
    łyzeczka cukru pudru
    1 jajo
    szczypta soli
    opcjonalnie mąka do obtoczenia racuszków przed smażeniem - ja tego nie robię
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Serniczki / racuszki serowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczki z patelni 1. Ser mielimy lub blendujemy, mieszamy z kaszą, cukrem pudrem i żółtkiem. Białko ubijamy i delikatnie mieszamy z serową masą. Z powstałej masy formujemy w dłoniach placuszki, polecam zwilżyć lekko dłonie, wtedy masa się tak nie przykleja do rąk
  • serniczki z patelni 2. Patelnie smarujemy lekko olejem. Smażymy na małym ogniu po 3-4 minuty. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smakują bardzo dobrze z owocowym koktajlem lub dżemem.
    Wychodzi 6-7 placuszków. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować