Serduszko truskawkowe z kremem budyniowym na pomarańczowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacząć od przygotowania żelki: żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia i przelać do formy serce wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Biszkopt: białka ubić na sztywno, gdy będą ubite dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i wymieszać do połączenia się masy. W dwóch turach przesiać suche składniki, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać całość. Masę przelać do blaszki serce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. góra-dół 35 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
3.Krem: mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, Dodać mąkę i wymieszać razem do połączenia. Zagotowane mleko wlać do masy jajecznej, przelać z powrotem do garnka i zagotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią w kontakcie i wystudzić do temp, pokojowej.
4.Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywny krem. Budyń wymieszać ze śmietanką na jednolity krem. Część truskawek pokroić drobno.
5.Na dno formy nałożyć pierwszy blat biszkoptu, wokół brzegów formy ułożyć obok siebie połówki truskawek. W środek wyłożyć żelkę malinową, krem budyniowy, na wierzch kremu dołożyć pokrojone truskawki, przykryć kolejnym blatem biszkoptu.
6.Śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem ubić na sztywny krem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na wierzch ciasta, dołożyć truskawki do dekoracji.
Komentarze