Serduszko truskawkowe z kremem budyniowym na pomarańczowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkopt pomarańczowy, krem budyniowy i świeże truskawki. To połączenie zasmakuje każdemu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 blaszkę serce:

    BISZKOPT:
    4 białka
    Szczypta soli
    130g cukru
    4 żółtka
    100g mąki tortowej
    30g mąki ziemniaczanej
    Skórka otarta z 1 pomarańczy

    NASĄCZENIE:
    1/2 szkl. wrzątku
    50ml wódki
    Sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru

    KREM:
    2 żółtka
    100g cukru
    40g skrobi kukurydzianej
    500ml mleka

    150g śmietanki 36%
    1 łyżka cukru

    KREM ŚMIETANOWY:
    250ml śmietanki 36% schłodzonej
    125g mascarpone schłodzonego
    2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    500g świeżych truskawek

    Żelka malinowa
    300g malin
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny+ zimna woda do przykrycia żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Serduszko truskawkowe z kremem budyniowym na pomarańczowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacząć od przygotowania żelki: żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia i przelać do formy serce wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywno, gdy będą ubite dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i wymieszać do połączenia się masy. W dwóch turach przesiać suche składniki, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać całość. Masę przelać do blaszki serce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. góra-dół 35 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
  • 3. Krem: mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, Dodać mąkę i wymieszać razem do połączenia. Zagotowane mleko wlać do masy jajecznej, przelać z powrotem do garnka i zagotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią w kontakcie i wystudzić do temp, pokojowej.
  • 4. Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywny krem. Budyń wymieszać ze śmietanką na jednolity krem. Część truskawek pokroić drobno.
  • 5. Na dno formy nałożyć pierwszy blat biszkoptu, wokół brzegów formy ułożyć obok siebie połówki truskawek. W środek wyłożyć żelkę malinową, krem budyniowy, na wierzch kremu dołożyć pokrojone truskawki, przykryć kolejnym blatem biszkoptu.
  • 6. Śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem ubić na sztywny krem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na wierzch ciasta, dołożyć truskawki do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować