Piernik z kremem pomarańczowym

  • wyświetlono: 921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto na świąteczny stół.

Joanna Tokarz
  • 15 porcje
  • 130min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 28x19cm
Ciasto:
240g miodu
240g cukru
2 jajka
2 żółtka
½kg mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem pomarańczowy:
5 dużych pomarańczy
1 tabliczka czekolady białej
2 budynie śmietankowe
2 galaretki pomarańczowe
150g masła

Dodatkowo:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych
1 pomarańcza do dekoracji

Polewa czekoladowa:
100g masła
100g cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z kremem pomarańczowym

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy.

    Krem pomarańczowy:
    Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy.
    Przełożenie:
    Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry obranej pomarańczy zatopione w polewie.

    Polewa czekoladowa:
    W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas, najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać. Gotową dekorujemy wierzch ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopomarańczepiernikdo kawyz kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort makowy z kremem pomarańczowym

Dodane przez: rzelkazag

Tort makowy z kremem pomarańczowym

Zauroczy wyglądem, ale i smakiem...

Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

Korzenny, aromatyczny piernik tradycyjnie...

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem z piernikami

Dodane przez: Iwona75

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem...

Rolada z mocno czekoladowym kremem...

TORCIK -PYSZNOŚCI NA PATERZE

Dodane przez: halinaczaplicka

Tort z kremem pomarańczowym i karmelowym

Torcik ,bardzo smaczny , cztery...

Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem pomarańczowym

Dodane przez: kasiac

Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem...

Pyszne, lekkie babeczki. Na wyjątkowe...

Tort z piernika

Dodane przez: BARB

Tort z piernika z kremem i powidłami śliwkowymi

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.