Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, chwilę ubijamy, następnie dodajemy żółtka i również ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.
Krem: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i żółtka, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Schładzamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy budyń w dwóch partiach. Wylewamy na biszkopt i schładzamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, ale nie do stężenia. Truskawki układamy na kremie i wylewamy chłodną, tężejącą galaretkę. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze