Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Biszkopt z kremem karpatkowym, truskawkami i galaretką

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    750 ml mleka
    4 łyżki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    200-250 g masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, chwilę ubijamy, następnie dodajemy żółtka i również ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

    Krem: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i żółtka, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Schładzamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy budyń w dwóch partiach. Wylewamy na biszkopt i schładzamy.

    Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, ale nie do stężenia. Truskawki układamy na kremie i wylewamy chłodną, tężejącą galaretkę. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.

    Ciasto najlepsze jest schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować