Serduszka pączki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe serduszka zamiast tradycyjnych pączków. Idealne na Walentynki i karnawał.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 ml mleka
    42 g drożdży
    100 g cukru
    40 g masła
    500 g mąki
    3 żółtka
    2 łyżki rumu
    szczypta soli
    dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia
    cukier
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Ser

Serduszka pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do letniego mleka i wsypać łyżkę cukru. Nakryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aż drożdże ruszą.
    2. Masło rozpuscić w garnuszku i zostawić do ostygnięcia, nie może być za gorące.
    Do rozczynu wsypać mąkę i żółtka. Posypać solą po żółtkach. Dolać rum i rozpuszczone i ostudzone masło i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Uformować kule z ciasta, nakryć miskę ściereczką i odstawić w cieple miejsce, żeby ciasto wyrosło.
    3. Ciasto jeszcze raz pognieść i rozwałkować na 2 cm. Wycinać foremką 8- 10 cm serduszka.
    Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do wyrośniecia. Ewentualnie naciąć nożem, żeby zachować kształt serca. Tłuszcz rozgrzać do 175 stopni.
    4. Serduszka smażyć porcjami i wykładać na papierowy recznik. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Gorące serduszka natychmiast obtaczać w cukrze z obu stron.

Porady

Jak poznać, czy tłuszcz jest wystarczająco gorący? Włożyć trzonek drewnianej łyżki i gdy zaczną iść bąbelki, można smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żółtko Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować