REKLAMA

Semifreddo z porzeczkami

wyświetlono: 162 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.

opublikowany: 23.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa owocowa:
    Porzeczki czerwone i czarne - 300g
    Cukier - 1-2 łyżki

    Masa lodowa:
    Jajka - 2szt
    Cukier - 50g
    Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
    Cukier puder - 1 łyżka
    Biszkopty - ok 10szt
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Semifreddo z porzeczkami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy, aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1 łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce zostawiamy do ostudzenia.

    Masa lodowa:
    Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
    Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

    Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy.

    Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej, można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą.
    Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy.

    Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kuchenny świat

Malinowe semifreddo

Zapraszam na pyszne i domowe semifreddo. Przygotowane na bazie mrożonych malin i mleka skondensowanego. Polecam.

kategoria: Desery opublikowany: 31.03.2018 | wyświetlono: 382 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Dolcevitainmykitchen _MG_9453-jj

Tiramisu Semifreddo

Przepyszny deser tiramisu bez jajek. Leciutki, kremowy, smakuje jak lody. Idealny deser na każdą okazję.

kategoria: Desery tiramisu opublikowany: 04.01.2018 | wyświetlono: 782 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE