Schabowe w płatkach owsianych i podsmażaną cukinią

4.49 (156 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

konkurs_patelnia

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlet schabowy (nieduże; lub pierś kurczaka): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - papryczka chilli (ostra, suszona): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - cukinia: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowe w płatkach owsianych i podsmażaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić, natrzeć solą i pieprzem, dać im 5-10 minut.
  • 2. W misce rozmącić jajko, dodać płatki oraz paprykę, wymieszać. W mieszance zanurzyć kotlety i porządnie obtoczyć. Zostawić na około 10 minut.
  • 3. Nagrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć kotlety po obu stronach. Przy przewracaniu warto użyć płaskiej, drewnianej łopatki, którą podważy się spód kotleta - żeby panierka się nie oderwała.
  • 4. Schabowe polecam podawać z cukinią. Wystarczy dość drobno pokroić połowę średniej cukinii i usmażyć z czosnkiem na patelni (jakieś 3 minuty), na której przygotowaliśmy schabowe. Można też panierować plastry cukinii we wcześniej przygotowanej panierce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Panierka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować