Schabowe w płatkach owsianych i podsmażaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić, natrzeć solą i pieprzem, dać im 5-10 minut.
2.W misce rozmącić jajko, dodać płatki oraz paprykę, wymieszać. W mieszance zanurzyć kotlety i porządnie obtoczyć. Zostawić na około 10 minut.
3.Nagrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć kotlety po obu stronach. Przy przewracaniu warto użyć płaskiej, drewnianej łopatki, którą podważy się spód kotleta - żeby panierka się nie oderwała.
4.Schabowe polecam podawać z cukinią. Wystarczy dość drobno pokroić połowę średniej cukinii i usmażyć z czosnkiem na patelni (jakieś 3 minuty), na której przygotowaliśmy schabowe. Można też panierować plastry cukinii we wcześniej przygotowanej panierce.
Komentarze