Bardzo lubię pieczone mięsa w rękawach,które sa soczyste i nie wysuszone.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg schabu
ok 200g suszonych śliwek
przyprawy:
papryka ostra w proszku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz
przyprawa do grilla dobrej jakości
musztarda francuska z gorczycą
miód płynny
olej
1 por
rękaw do zapiekania
Schab ze śliwką pieczony na porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa.
Następnie upychamy w dziurkę śliwki jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
2.W rękaw do pieczenia wkładamy posiekaną por. Podczas pieczenia por nadaje rosołowego aromatu.
3.Przygotowany schab nacieramy olejem, miodem i przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinkę , a najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia,a wierzch schabu wykładamy musztardę z gorczyca i delikatnie rozsmaruj na całości.
4.Pieczemy w 200stopniach przez 45- 50 minut w piekarniku.
5.Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze