Pieczony schab ze śliwką

4.48 (166 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny przepis na tradycyjnie pieczony schab ze śliwką, doskonały na każdą okazję a szczególnie na Święta Bożego Narodzenia. Idealnie smakuje także bez śliwek jeśli ktoś nie lubi śliwek. W moim domu smakuje wszystkim domownikom jak i gościom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg schabu
    20 dag suszonych śliwek

    ZALEWA DO PEKLOWANIA:

    Peklosól - tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa (na 2 kg schabu 2 łyżki peklosoli)
    1 łyżka stołowa soli kamiennej
    3-4 ząbki czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    roztarta kolendra
    pieprz
    majeranek
    woda- tyle aby mięso całe było zamoczone

    Dowolne przyprawy do obsypania przed samym pieczeniem np do mięsa wieprzowego czy do grilla
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Schab natrzeć trochę majerankiem, obłożyć zielem i liśćmi oraz czosnkiem, kolendrą i pieprzem oraz rozpuszczonymi solami w letniej przegotowanej wodzie. Zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przedłużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.
  • 2. Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i drążymy przez sam środek schabu długim nożem otwór. Następnie palcem lub długa drewnianą rączką np od łyżki drewnianej upychamy śliwki jedna za drugą uważając by nie rozepchały nam mięsa. obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem a bez obiegu w 200 stopniach przez około 1,5 godziny (w zależności jak gruby i duży kawałek mięsa mamy)

Porady

Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze. Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu Czas przygotowania podany jest jako czas pieczenia i natarcia przyprawami oraz przygotowania do pieczenia. Nie uwzględnia czasu peklowania. Można również upiec taki schab bez peklowania, tylko natrzeć w przyprawy dzień czy dwa przed pieczeniem i trzymać w lodówce, - schab wtedy nie będzie różowy a szarawy w środku ale przy odpowiednim przyprawieniu tak samo smaczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować