Pieczony schab ze śliwką

  • wyświetlono: 5681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny przepis na tradycyjnie pieczony schab ze śliwką, doskonały na każdą okazję a szczególnie na Święta Bożego Narodzenia. Idealnie smakuje także bez śliwek jeśli ktoś nie lubi śliwek. W moim domu smakuje wszystkim domownikom jak i gościom.

Kasia84
  • 120min

Składniki

1,5 - 2 kg schabu
20 dag suszonych śliwek

ZALEWA DO PEKLOWANIA:

Peklosól - tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa (na 2 kg schabu 2 łyżki peklosoli)
1 łyżka stołowa soli kamiennej
3-4 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
roztarta kolendra
pieprz
majeranek
woda- tyle aby mięso całe było zamoczone

Dowolne przyprawy do obsypania przed samym pieczeniem np do mięsa wieprzowego czy do grilla

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony schab ze śliwką

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Schab natrzeć trochę majerankiem, obłożyć zielem i liśćmi oraz czosnkiem, kolendrą i pieprzem oraz rozpuszczonymi solami w letniej przegotowanej wodzie. Zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przedłużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.
  • 2. Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i drążymy przez sam środek schabu długim nożem otwór. Następnie palcem lub długa drewnianą rączką np od łyżki drewnianej upychamy śliwki jedna za drugą uważając by nie rozepchały nam mięsa. obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem a bez obiegu w 200 stopniach przez około 1,5 godziny (w zależności jak gruby i duży kawałek mięsa mamy)

Porady

Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze. Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu

Czas przygotowania podany jest jako czas pieczenia i natarcia przyprawami oraz przygotowania do pieczenia. Nie uwzględnia czasu peklowania.
Można również upiec taki schab bez peklowania, tylko natrzeć w przyprawy dzień czy dwa przed pieczeniem i trzymać w lodówce, - schab wtedy nie będzie różowy a szarawy w środku ale przy odpowiednim przyprawieniu tak samo smaczny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyschabdanie świątecznemięso pieczoneśliwkaschab ze śliwkąmięso peklowaneschab peklowany

Komentarze

Podobne przepisy

Schab pieczony ze śliwkami

Dodane przez: Dobika

Schab pieczony ze śliwkami

Aromatyczne mięso,które zapiekam...

Schab ze śliwką

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab ze śliwką

W mojej rodzinie lubimy śliwki...

schab z polską śliwką

Dodane przez: Neblina36

Korzenny schab ze śliwką

Mój przepis na schab jest gwarancją...

Pieczeń  ze schabu z kością

Dodane przez: kasiac

Pieczeń ze schabu z kością

Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny...

Faszerowana pieczeń ze schabu

Dodane przez: kuchcik89

Faszerowana pieczeń ze schabu

Pieczeń przygotowana według tego...

Schab ze śliwką

Dodane przez: joanna30

Schab ze śliwką

Schab przygotowany w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE