Schab z warzywami i pieczarkami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwielbiam schab, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzanie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i troszkę słodko to smaki, które świetnie łączą się z wieprzowiną. Danie takie może również zagościć na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 1 kg schabu
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka Chili
    • ½ kg pieczarek
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki pszennej + do panierki
    • 1 szk. Wody
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Papryka słodka
    • pieprz
    • Szczypta chili
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. 1. Mięso kroję w plastry, doprawiam solą oraz papryką słodką, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości.
  • schab 2. 2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, na drugiej większej patelni. Do warzyw dodaję obraną z nasion paprykę chili oraz pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w paseczki papryki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
    3. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypuję chili, podlewam wodą i gotuję około 10 minut.
    4. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, dwie minuty gotuję.
  • schab 3. 5. Sos łączę z mięsem, podaję z ziemniakami.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować