• 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięso wieprzowe (schab) upieczony w piekarniku do obiadu w wersji z sosem lub na zimno jako wędlina.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
    na marynatę:
    2 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta papryki ostrej
    dodatkowo
    1 łyżka smalcu (lub oleju) – do smażenia
    100 ml wody – do podlania patelni
    50 ml piwa (lub białego wina) – do podlania mięsa przed pieczeniem
    na sos:
    1 łyżka mąki pszennej
    50 ml wody
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Schab z piekarnika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem usunąć białe błony i przerosty.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć składniki marynaty.
    Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą dobę).
    Godzinę przed pieczeniem wyciągnąć schab z lodówki, a po tym czasie rozgrzać na patelni tłuszcz i obsmażyć schab z każdej strony na rumiano. Następnie włożyć schab do naczynia żaroodpornego (lub do rękawa do pieczenia) podlać piwem (lub winem), a na patelnię wlać ok. 100 ml wody i dokładnie zebrać „smak” po smażeniu, przelewając wszystko do rondelka (później wykorzystamy to jako bazę do zrobienia sosu).
    Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C, piec 60 minut.
    Po upieczeniu wyciągnąć schab z piekarnika (jeśli był w rękawie, to umieścić go w misie i rozciąć rękaw), pozostawić mięso w powstałym sosie na 15 minut (nie należy kroić schabu od razu po wyjęciu z piekarnika).
    Powstały podczas pieczenia sos można przelać do rondelka z wcześniej zlaną zawartością patelni i całość podgrzać. Mąkę, musztardę, śmietanę, cukier i wodę dokładnie rozmieszać i wlać przez sitko do sosu, całość nadal podgrzewać stale mieszając, aż do otrzymania odpowiednio zagęszczonego sosu, na koniec można sos doprawić solą i pieprzem
    Pokrojony w plastry schab polać przygotowanym sosem, podawać na ciepło z ziemniakami z wody i ulubioną surówka.
    Można też wykorzystać upieczony schab na zimno jako wędlinę, czy przekąskę.

Porady

Na każdy 1 kg schabu przypada 60 minut pieczenia. Jeżeli mamy więcej mięsa, to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć, np. 1,5 kg pieczemy 90 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab środkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować