Schab faszerowany boczkiem i warzywami

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste mięso pieczone w sosie własnym wraz z warzywami. Do faszerowania możemy użyć innych, ulubionych warzyw.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    150g boczku w plastrach 
    pół cukinii
    1 duży pomidor
    1 cebula
    marynata: 2 ząbki czosnku
    mielona słodka i ostra papryka
    4-5 łyżek oleju
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Schab faszerowany boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na 8-9 otworów (naciąć w tej samej odległości, ale nie do końca). Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie natrzeć schab (również w środku). Przykryć i wstawić w chłodne miejsce na min.3 godz.
  • Wykonanie: 1. 2. 2. Warzywa umyć, cukinię, cebulę i pomidory pokroić w plastry. Wkładać po jednym plastrze boczku, cukinii, pomidora i cebuli w każdy otwór, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowany schab obwiązać ciasno nićmi i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok.70 minut w 180 st. Na chwilę odstawić, po czym kroić po porcji mięsa z warzywami. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab środkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować