Pyszne, soczyste mięso pieczone w sosie własnym wraz z warzywami. Do faszerowania możemy użyć innych, ulubionych warzyw.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1kg schabu bez kości
150g boczku w plastrach
pół cukinii
1 duży pomidor
1 cebula
marynata: 2 ząbki czosnku
mielona słodka i ostra papryka
4-5 łyżek oleju
majeranek
sól, pieprz
Schab faszerowany boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na 8-9 otworów (naciąć w tej samej odległości, ale nie do końca). Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie natrzeć schab (również w środku). Przykryć i wstawić w chłodne miejsce na min.3 godz.
2.Warzywa umyć, cukinię, cebulę i pomidory pokroić w plastry. Wkładać po jednym plastrze boczku, cukinii, pomidora i cebuli w każdy otwór, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowany schab obwiązać ciasno nićmi i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok.70 minut w 180 st. Na chwilę odstawić, po czym kroić po porcji mięsa z warzywami. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze