Szynka wieprzowa w marynacie majonezowo - czosnkowej, z dodatkiem zielonego pieprzu z zalewy, to propozycja na domową wędlinę. Oczywiście tak przygotowane mięso możemy podać na ciepło z ulubionym dodatkami.
15 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki pieprzu zielonego z zalewy
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
pieprz zielony z młynka
Szynka wieprzowa z rękawa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy, związujemy sznurkiem, aby zachowała ładny kształt.
Nacieramy solą, a następnie majonezem wymieszanym z plasterkami czosnku.
Odsączone ziarna pieprzu wklepujemy w szynkę z obu stron, jedną stronę posypujemy dodatkowo zielonym zmielonym pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia.
Tak przygotowane mięso marynujemy 24 godziny w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy nadal przez około 50 minut.
Po godzinie pieczenia mięso wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w rękawie. Następnie rozcinamy rękaw i możemy serwować na ciepło wraz ulubionymi dodatkami lub zostawić do wystygnięcia i podawać na zimno z pieczywem.
Komentarze