Szynka wieprzowa z rękawa na ostro

4.78 (9 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szynka wieprzowa w marynacie majonezowo - czosnkowej, z dodatkiem zielonego pieprzu z zalewy, to propozycja na domową wędlinę. Oczywiście tak przygotowane mięso możemy podać na ciepło z ulubionym dodatkami.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
    4 łyżki majonezu
    2 łyżeczki pieprzu zielonego z zalewy
    3 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    pieprz zielony z młynka
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Wędliny

Szynka wieprzowa z rękawa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy, związujemy sznurkiem, aby zachowała ładny kształt.
    Nacieramy solą, a następnie majonezem wymieszanym z plasterkami czosnku.
    Odsączone ziarna pieprzu wklepujemy w szynkę z obu stron, jedną stronę posypujemy dodatkowo zielonym zmielonym pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia.

    Tak przygotowane mięso marynujemy 24 godziny w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy nadal przez około 50 minut.
    Po godzinie pieczenia mięso wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w rękawie. Następnie rozcinamy rękaw i możemy serwować na ciepło wraz ulubionymi dodatkami lub zostawić do wystygnięcia i podawać na zimno z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Majonez Pieprz zielony Czosnek Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować