Szynka wieprzowa z szynkowara

4.5 (165 ocen)

Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar i przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego ten niepowtarzalny smak i pyszna galaretka, którą uwielbiam.

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
    250 g mięsa mielonego wieprzowego
    100 ml wody
    1 łyżka soli peklowej
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
    1/3 łyżeczki majeranku
    2 - 3 ząbki czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka wieprzowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w małą kostkę, pozostawiając tłuszcz. Dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy cukier, sól peklową, mieszamy i odstawiamy. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
  • 2. Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.
  • 3. Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 2 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanużyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Porady

- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze - szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować