Pieczona szynka wieprzowa

4.5 (169 ocen)

  • 14 godz. 30 min

Miękka i soczysta, po prostu poezja. Możecie ją podać jako danie główne wraz z sosem z pieczenia ale równie pysznie smakuje na zimno.

  • 14 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej
    1,5 łyżki soli
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    szczypta chili
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki cukru brązowego
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczona szynka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczona szynka wieprzowa 1. Wszystkie przyprawy umieszczamy w pojemniku miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacieramy przygotowaną pastą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. / najlepiej na noc / Na drugi dzień pieczemy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy przygotowaną szynkę, pieczemy 2 godziny i 15 minut. Niebo w gębie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować