PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Schab szarpany na kanapkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/45/schab-szarpany.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-szarpany-na-kanapki
1 kg schabu bez kości
1 szkalnka ciepłej wody
1 kostka rosołowa wołowa lub wieprzowa,
2 łyżki musztardy
6 ziaren pieprzu kolorowego,
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 duża łyżeczka soli,
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka miodu,
gałazka lubczyku,
100 gramów masła 82%
Sposób przygotowania przepisu:
Schab szarpany na kanapki
1.
Mięso myjemy, osuszamy. Masło razem z musztardą i lubczykiem mieszamy na jednolita konsystencję. Taką pastą musztardową smarujemy wierzch schabu.
Pozostałe składniki jak cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Do miski, wlej wodę i dodaj cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Do małego szkła ceramicznego lub żaroodpornego wlej zalewę z przyprawami i włóż mięso tak aby musztardowa pasta była na wierzchu. Zalewa powinna dosięgać wierzchu mięsa,aby schab się w niej gotował. Ewentualnie można dolać gorącej wody aby uzupełnić brak płynu. Tak przygotowany schab najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
2.
Schab przykrywamy i pieczemy w piekarniku nawet do 4- 5 godziny w temperaturze 150st.
3.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw schab w piekarniku do wystudzenia. Dzięki temu schab , który jest w sosie będzie soczysty.
Po wystudzeniu schab wyjmij na deskę i za pomoca widelca można skrobiemy brzeg z boku schabu. Sos który powstał podczas pieczeniapodgrzewamy i przelewamy przez sitko. Poszarpane mięso można włożyć do sosu i wymieszać. Mięso układamy na pieczywo lub włożyć do tortilli i jeść jak kebaba.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze