Schab szarpany na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy. Masło razem z musztardą i lubczykiem mieszamy na jednolita konsystencję. Taką pastą musztardową smarujemy wierzch schabu.
Pozostałe składniki jak cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Do miski, wlej wodę i dodaj cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Do małego szkła ceramicznego lub żaroodpornego wlej zalewę z przyprawami i włóż mięso tak aby musztardowa pasta była na wierzchu. Zalewa powinna dosięgać wierzchu mięsa,aby schab się w niej gotował. Ewentualnie można dolać gorącej wody aby uzupełnić brak płynu. Tak przygotowany schab najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
2.Schab przykrywamy i pieczemy w piekarniku nawet do 4- 5 godziny w temperaturze 150st.
3.Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw schab w piekarniku do wystudzenia. Dzięki temu schab , który jest w sosie będzie soczysty.
Po wystudzeniu schab wyjmij na deskę i za pomoca widelca można skrobiemy brzeg z boku schabu. Sos który powstał podczas pieczeniapodgrzewamy i przelewamy przez sitko. Poszarpane mięso można włożyć do sosu i wymieszać. Mięso układamy na pieczywo lub włożyć do tortilli i jeść jak kebaba.
Komentarze