SCHAB PIECZONY NA KANAPKI

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny sposób na domową wędlinę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
    3 łyżeczki soli
    4 łyżeczki suszonego majeranku
    4 łyżeczki suchego tymianku
    pół główki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    olej do obsmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab pieczony na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikami papierowymi.
    Czosnek obierz i w moździerzu rozetrzyj z innymi przyprawami. Natrzyj mięso przyprawami. Jeśli kawałek schabu ma niewyraźny kształt, możesz go obwiązać i ścisnąć sznurkiem, nadając ładniejszy kształt
  • 2. Mięso przełóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na dwie doby.
  • Schab pieczony na kanapki 3. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron.
    Przełóż do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni C. Studź w uchylonym piekarniku, potem przełóż do lodówki.

Porady

Do czasu przygotowania należy doliczyć czas marynowania mięsa wynoszący 48 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować