ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
3 łyżeczki soli
4 łyżeczki suszonego majeranku
4 łyżeczki suchego tymianku
pół główki czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
olej do obsmażenia
Schab pieczony na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikami papierowymi.
Czosnek obierz i w moździerzu rozetrzyj z innymi przyprawami. Natrzyj mięso przyprawami. Jeśli kawałek schabu ma niewyraźny kształt, możesz go obwiązać i ścisnąć sznurkiem, nadając ładniejszy kształt
2.Mięso przełóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na dwie doby.
3.Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron.
Przełóż do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni C. Studź w uchylonym piekarniku, potem przełóż do lodówki.
Porady
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas marynowania mięsa wynoszący 48 godzin.
Komentarze