REKLAMA

Schab pieczony (na kanapki)

wyświetlono: 517 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Wymyśliłam fajną marynatę do schabu, który upiekłam na świąteczny stół. Schab wyszedł przepyszny dlatego na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i sami oceńcie, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie :)

opublikowany: 13.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • – 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g)
    – 2 łyżki miodu
    – 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    – 2 łyżki sosu teriyaki
    – 5 ząbków czosnku
    – 1 łyżka kurkumy
    – 1 łyżka czubrycy zielonej
    – 1 łyżka soli
    – 2 łyżki musztardy francuskiej
    – pieprz wg smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty oprócz musztardy. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć marynatą, „masować” mięso przez około 5 minut. Następnie zamknąć szczelnie miskę ze schabem i odstawić do lodówki na minimum 7 godzin (ja odstawiłam na całą noc).
    Przed pieczeniem wyjąć schab z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, zawiązać oba końca, zachowując wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Schab przygotowany w ten sposób umieścić na blaszce lub w formie do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Następni rozciąć rękaw, posmarować schab musztardą francuską. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Upieczony schab przykryć papierem do pieczenia i zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schab należy koniecznie schłodzić przed krojeniem, będzie się wówczas idealnie kroił na cienkie plasterki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura ja

SCHAB PIECZONY NA KANAPKI

Pyszny sposób na domową wędlinę.

kategoria: Wędliny opublikowany: 21.05.2015 | wyświetlono: 4714 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Alex M Alex M

Schab pieczony na kanapki

Smaczna wędlina pieczona z chudego schabu. Pachnąca rozmarynem, czosnkiem z lekką nutą cytryny

kategoria: Wędliny opublikowany: 11.01.2016 | wyświetlono: 1266 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Pieczony schab na kanapki

Zapraszam na pyszną domową wędlinę. Zrobienie jej jest bardzo proste, potem wystarczy tylko upiec. Polecam

kategoria: Wędliny opublikowany: 25.11.2018 | wyświetlono: 548 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Pieczony schab na kanapki

Zapraszam na domową wędlinę do pieczywa.

kategoria: Wędliny opublikowany: 31.07.2017 | wyświetlono: 878 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE