Schab pieczony (na kanapki)

  • wyświetlono: 327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wymyśliłam fajną marynatę do schabu, który upiekłam na świąteczny stół. Schab wyszedł przepyszny dlatego na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i sami oceńcie, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie :)

Armine Asatryan
  • 8 porcje
  • 90min

Składniki

– 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżka czubrycy zielonej
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– pieprz wg smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Schab pieczony (na kanapki)

  • 1. Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty oprócz musztardy. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć marynatą, „masować” mięso przez około 5 minut. Następnie zamknąć szczelnie miskę ze schabem i odstawić do lodówki na minimum 7 godzin (ja odstawiłam na całą noc).
    Przed pieczeniem wyjąć schab z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, zawiązać oba końca, zachowując wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Schab przygotowany w ten sposób umieścić na blaszce lub w formie do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Następni rozciąć rękaw, posmarować schab musztardą francuską. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Upieczony schab przykryć papierem do pieczenia i zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schab należy koniecznie schłodzić przed krojeniem, będzie się wówczas idealnie kroił na cienkie plasterki.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaschabprzekąskaschab pieczonyzdrowomięso pieczonefitwędzlina

Komentarze

Podobne przepisy

Schab na kanapki z szynkowara

Dodane przez: Alex M

Schab na kanapki z szynkowara

Bardzo smaczne i delikatne mięsko,...

image-1cklfyx

Dodane przez: Alex M

Pieczona karkówka na kanapki

Od wielu miesięcy sama przygotowuję...

Schab na kanapki w marynacie cebulowo-czosnkowej

Dodane przez: monika016

Schab na kanapki w marynacie cebulowo-czosnkowej

Kolejna odsłona kanapkowego schabu,...

Schab pikantny, pieczony (na kanapki)

Dodane przez: Armi As

Schab pikantny, pieczony (na kanapki)

Kupiłam ładny kawałek schabu i...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

schab pieczony

Dodane przez: majka190382

SCHAB CZOSNKOWO PAPRYKOWY NA KANAPKI

Domowa wędlina nie ma sobie równych

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE