Schab pieczony mocno czosnkowy

0 (0 ocen)

Pyszny mniam !!!

Składniki:

  • 700g ładnego schabu bez kości
    5 łyżek oleju rzepakowego
    5 dużych ząbków czosnku
    Przyprawy wg.uznania:
    gożdziki
    gorczyca
    sól morska grubo mielona
    papryka słodka w proszku
    suszone płatki chili
    majeranek suszony
    kulki jałowca
    rozmaryn suszony
    kulki pieprzu czarnego
    kolendra mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab pieczony mocno czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym długim nożem robimy w nim dziurki i wkładamy obrane i pokrojone ząbki czosnku.
  • 2. Do możdzierza dodajemy gożdziki,gorczycę,sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,suszone płatki chili,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego i kolendrę mieloną .
  • 3. Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy. Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na noc.
  • 4. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważył schab (u mnie to było 70 minut)
  • 5. Po upływie tego czasu odkrywamy i jeszcze zapiekamy żeby mięso sie dobrze zarumieniło.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy schab żeby ostygł i gotowe...
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować