Ziemniaki ugotowane 1,5 kg
Mąka ziemniaczana (1/4 części)
2oog boczniaków
200g pieczarek
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 płaska łyżka natki pietruszki (u mnie suszona)
sól,pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie a'la babeczki
1.
Oczyszczone grzyby drobno kroimy i przesmażamy wraz z cebulą na odrobinie oleju/doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków,dodajemy natkę pietruszki. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na placki o grubości 5mm. Wycinamy szklanką kółka ( u mnie śr. szklanki 8cm)
Na placka wykładamy farsz (ile zmiescimy),przykrywamy drugim plackiem łącząc dobrze brzegi.
Gotowe * babeczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy np. polane cebulą zrumienioną na margarynie lub z ulubionym sosem.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze