Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami

  • wyświetlono: 4945 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny schab, faszerowany boczkiem wędzonym i cebulą, upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami.

logo
  • 4 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

schab bez kości 1,2 kg
cebula 1-2 szt.
boczek wędzony 8 plastrów około 50 dag
kapusta kiszona z żurawiną około 50-70 dag
pieczarki małe 25 szt.
natka pietruszki do posypania
pomidorki koktajlowe do dekoracji
smalec wieprzowy

Przyprawy:

pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
wegetta bez konserwantów 1 łyżka
czosnek 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami

  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.1. Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy w 8-9 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 2 cm. Cały kawałek schabu doprawiamy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia. Musimy specjalnym szydłem do mięsa przeciągnąć przędzę wędliniarską przez każdy nacięty plaster, tak na około kawałka schabu, żeby koniec sznurka był po tej samej stronie co początek sznurka, tak żeby można było nadziany kawałek schabu ściągnąć sznurkiem i zawiązać.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.2. Gdy mamy już przeciągnięty sznurek, wkładamy w nacięte miejsca po plastrze wędzonego boczku i z obu stron plastra boczku po pół plastrze cebuli. Całość ściągamy sznurkiem i zawiązujemy.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.3. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.4. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym. Na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.5. Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.6. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.7. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
  • Schab faszerowany boczkiem i cebulą na kapuście z pieczarkami.8. Upieczony schab dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, posypujemy natką pietruszki. Kroimy wzdłuż po całości i na połowę, tak żeby powstały 4 porcję.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętaobiadtanie_daniedania_głównepieczony_faszerowany_schabschab_w_kapuścieschab_kisz_kap-pieczarkipieczone_mięsadrugieZ_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i boczkiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i boczkiem

Faszerowane ziemniaki to doskonały...

gotowe

Dodane przez: ziutula

filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami

smaczny, szybki, syty obiad a mięso...

Schab na kapuście i jabłkach

Dodane przez: diars

Schab na kapuście i jabłkach

Aromatyczny schab w kwaskowatej...

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

Dodane przez: rena123

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem...

Ugotowane ziemniaki zapiekane z...

Racuchy z pieczarkami i cebulą

Dodane przez: mechashefa

Racuchy z pieczarkami i cebulą

Pyszne racuchy na słono, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE