Schab curry z owocami w galarecie

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przygotowany schab świetnie smakuje i prezentuje się na stole.Polecam na święta i rodzinne imprezy.

Składniki:

  • 2 kawałki schabu po 300 g.
    1/2 opakowania suszonych moreli(ok 10szt.)
    1/2 opakowania suszonych śliwek (ok 10 szt.)
    1/2 opakowania curry
    sól ,pieprz ,słodka papryka
    wiórki masła śmietankowego
    500 ml ciepłej przegotowanej wody
    200ml bulionu warzywnego (ew. z kostki)
    3 łyżki żelatyny spożywczej
    olej do smażenia
    Dodatkowo:nitka
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Schab curry z owocami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Każdy kawałek schabu rozciąć na duży płat ( w zdłuż nie do końca)rozbić cienko uważając by nie podziurawić mięsa.
    Oprószyć po całości solą ,pieprzem i słodką papryką-wetrzeć przyprawy.
    Na każdy kawałek mięsa ułożyć parę wiórek masła oraz na jednym śliwki na drugim morele ( kłaść na początku schabu)
    zwijać rolady(najpierw boki do środa a następnie w rulon)
    każdą roladę natrzeć obficie curry ,przewiązać nitką.
    Przesmażyć na rozgrzanym oleju do zmiany koloru z każdej strony.
  • przed pieczeniem 2. Na dno naczynia żaroodpornego położyć wiórki masła ułożyć rolady.
    Piec pod przykryciem 50 min w temp.180st.w połowie pieczenia przekręcić mięso.
    Upieczony schab wyjąć z naczynia odłożyć do ostudzenia.
    Wodę wymieszać z bulionem warzywnym.oraz żelatyną odstawić na ok.20 min aż zacznie tężnieć.
  • 3. Zimny schab pokroić w cienkie plastry,układać na przemian śliwka,morela lub wg.gustu,zalać przygotowaną żelatyną.
    Całość odstawić do całkowitego stężnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować