Schab ze śliwką w galarecie

4.45 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tradycyjne danie Kaszubskie, dawniej podawane podczas większych uroczystości rodzinnych.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab: 1.5 kilograma
    - śliwki suszone bez pestek: 10 dekagramów
    - olej: 2 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - sól, pieprz, majeranek: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab ze śliwką 1. Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem , solą , pieprzem i olejem.
    Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 stC około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .

    Mięso ostudzić. Sos z pieczeni odtłuścić .Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie .

    Do garnka wlać sos z pieczeni ,uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra , zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.

    Schab pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować