1 kg schabu
kilka cienkich plasterków słoniny do obłożenia schabu
przyprawy:
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku
bulion z winem białym wytrawnym ( w stosunku 1:1) do podlewania
żelatyna z przyprawami na 1 litr
4 - 5 połówek brzoskwiń z puszki
trochę winogron bezpestkowych
kilka śliwek kalifornijskich do nadziania schabu
Schab z brzoskwiniami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab natrzeć czosnkiem i przyprawami, nadziać śliwkami, odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch schabu ułożyć cieniutkie plasterki słoniny, które też posypać przyprawami, podlać bulionem.
Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok.1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, często podlewając.
Upieczony schab wyjąć, dobrze schłodzić.
Zimny pokroić w plastry (ok.1 cm), ułożyć na półmisku, razem z brzoskwiniami i winogronami.
Żelatynę rozpuścić w 1 litrze wody, przecedzić, ostudzić. Można do niej dodać ze 2 łyżki sosu od pieczeni.
Tężejącą galaretką zalać schab z owocami.
Porady
Możemy upiec schab bez słoninki, ale dodatek jej powoduje że schab nie wysycha i jest bardziej soczysty.
Komentarze