Schab w galarecie

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonały na świąteczny stół i rodzinne uroczystości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • schab (wąski) ok 70 dag
    czosnek 2-3 ząbki
    sol
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy

    na galaretkę

    bulion 3 szkl
    żelatyna 3-4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Schab w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć nim schab, dość obficie oprószyć pieprzem i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na noc do lodówki.

    W rondlu albo garnku do smażenia rozgrzać troszkę oleju i obsmażyć lekko mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą dodać przyprawy i na wolnym ogniu gotować ok 50 min. Najlepiej sprawdzić czy mięso się ugotowało. Wystudzić.

    W gorącym bulionie rozprowadzić żelatynę i odstawić do lekkiego stężenia.

    Wystudzony schab pokroić w plastry i ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować